2700 Cegléd Rákóczi út 33.
+36/70 386 00 38
info@cegledike.hu

Közeledik a döntő!

Kezdődik a várva-várt álomdöntő!

A 2021/22-es NB1/B Zöld csoport bajnoki fináléjában az Újpest MT lesz a Ceglédi KE ellenfele. A szezon kezdetekor a legtöbb kosárlabda rajongó erre a párosításra voksolt. Játékoskeretet és anyagi lehetőségeket tekintve feltétlenül a két legerősebb csapat, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az alapszakaszban a lila-fehérek néhány meglepő vereséggel borzolták szurkolóik idegeit, hogy aztán a rájátszásban kiváló formába kerülve – a Ceglédhez hasonlóan – magabiztosan lépjenek át elsőként a Békés (3:0), majd az elődöntőben a Győr (3:0) gárdáján. A felek kétszer találkoztak az idei kiírás során, mindkétszer a hazai csapat ünnepelhetett. Budapesten 84:80, a Tiszavirág Arénában 79:67 állt az eredményjelzőn a lefújást követően.

Nézzük meg alaposabban a két rivális statisztikai mutatóit csapat, valamint egyéni teljesítmények tekintetében!

A Cegléd 27, az Újpest 23 bajnoki győzelmet jegyzett 5, illetve 9 vereség mellett. Összesen 2773 (86,7/meccs) pontot dobott a Cegléd, míg az Újpest 2714-et (84,8/meccs) a szezon során.

Ami a védőoldalt illeti: 68,3 kapott pont átlagban (2187 összesen) a Cegléd, 72,7 (2327) az Újpest esetében.

A fő pontfelelősök: Csaba György (19,7/meccs) és Katona Bence (17,2/meccs).

A legjobb lepattanó begyűjtők: Tóth Norbert (9/meccs) és Varga Dániel (6,3/meccs).

A legönzetlenebbek: Dominik Herendic (6,5 gólpassz/meccs) és Katona Bence (5/meccs).

A labdaszerzések mesterei: Dominik Herendic (2,6/meccs) és Antoni Csanád (1,3/meccs)

A sapkaosztogatók: Csákvári Csaba (1,5/meccs) és Horváth Márton (0,9/meccs)

A legpontosabban célzók a mezőnyből: Kovács Bálint Benedek (68%) és Varga Dániel (65%)

A mesterlövészek a félköríven túlról: Tóth Zoltán (42,5%) és Széphelyi Tamás (50%)

A leghiggadtabbak a büntetővonalról: Rékasi Bojta Bendegúz (82%) és Antoni Csanád (84%).

Kulcsfontossággal bírhat a párharc során, hogy melyik gárda tudja rákényszeríteni az akaratát a másikra. A felállt védelem elleni játékra esküszik mind Tóth Tamás, mind Surmann Gábor vezetőedző. Előbbi inkább az improvizációra építkezik – főleg Herendic, Tóth Zoltán és Csaba György révén – míg utóbbi kötöttebb sémákkal igyekszik eredményt elérni. A palánkok környékén komoly csemegét jelenthet a Tóth Norbert-Csákvári Csaba kontra Horváth Márton-Varga Dániel összecsapás. A pálya másik oldalán a Cegléd az emberfogásra esküszik, a lila-fehérek ellenben sokszor húznak meg különböző felállású zóna védekezést.

Mindkét fél első NB1-es bajnoki fináléjára készülhet. Az aranyérem megszerzéséhez három győzelem szükségeltetik. A pályaelőny nálunk van, az esetleges mindent eldöntő ötödik mérkőzésre Szolnokon kerülne sor. A bajnokság győztese jövőre egy osztállyal feljebb, az NB1/b piros csoportjában indulhat, míg az ezüstérmes kuparendszerű, oda-visszavágós osztályozó keretein belül kaphat erre esélyt, a Baja-Pápa párosítás győztesével.

A finálé első mérkőzésére pénteken, 18:30-kor a Tiszavirág Arénában kerül sor.

Tóth Tamás vezetőedző: A felkészülésünk kezdetén, augusztus 2-án egyetlen cél lebegett a szemünk előtt, a bajnokság megnyerése…most itt állunk a kapuja előtt. Azt is sejtettük ki ellen fogunk a leginkább megküzdeni ezért, véleményem szerint a két legerősebb gárda mérkőzik az egyenesági feljutásért és a hozzájáró trófeáért. Mindkét csapat makulátlan mérleggel vette a rájátszásban az akadályokat, igazi presztízs harc várható. Nagyon jól ismeri egymást a két csapat, sok meglepetést nem fogunk okozni egymásnak, a napi forma sorsdöntő lehet. Motiváltak vagyunk a játékosaimmal és éhesek a sikerre, nagyon várjuk a pénteki rajtot. Kisebb sérülések mindkét csapatnál vannak, ez a szezon végén így szokott lenni, de nem ezen fog múlni a párharc. Győzelemmel szeretnénk nyitni, remélhetőleg közel teltház előtt, minden szimpatizánsunkra kiemelten szükség lesz.

Dominik Herendic: Egész évben ezért a döntőért dolgoztunk. A munkánk azonban még nem ért véget. Három győzelmet kell szereznünk még és ez egyáltalán nem lesz egyszerű. Az Újpest nagyszerű csapat, nem véletlenül jutott el idáig. Az alapszakaszban, néhány héttel ezelőtt legyőztük őket, de azóta összeszoktak és sokkal jobban kosárlabdáznak. Veszélyes ellenfél, számos remek játékossal, akik főleg támadásban képesek extra teljesítményre. Ettől függetlenül magunkkal kell foglalkoznunk, a saját játékunkat játszani és meccsről-meccsre haladnunk ebben a párharcban is.