2700 Cegléd Rákóczi út 33.
+36/70 386 00 38
info@cegledike.hu

A harmadik negyed nagy hajrája nem volt elegendő a sikerhez, a bronzéremért folytatjuk

A PVSK – Fót párharchoz hasonlóan a MAFC – Ceglédi KE elődöntőben is három mérkőzésre volt szükség, hogy eldőljön, mely csapat folytathatja a fináléban – a mindent eldöntő derbire az alapszakasz-második újbudaiak otthonában került sor. Az évad során hatodik alkalommal csapott össze a két gárda, eddig kétszer – a Hepp Kupa bronzcsatájában, illetve az elődöntő második mérkőzésén – hagyta el győztesen a parkettet a CKE.

Archibald, Kertész és Pintér tripláival indult a találkozó, a ceglédiek azonban beragadtak a rajtnál, percekig ez az egy találat jelentette egyetlen mezőnykosarukat. Eközben a MAFC lendületes, pontos játékkal rukkolt elő, első négy távoli kísérletéből hármat értékesítve alig öt perc alatt 20-4-es előnyt épített ki. Csorvási és Fodor ellen is támadóhibát fújtak, a mezőnyből 1/9-cel kezdő kék-sárgák azonban a játékrész második felére magukra találtak – főként a remeklő Csaba György vezérletével. A csapatkapitány egymaga vezényelt egy 7-0-s rohamot, Velkey és Horváth Máté közeli kosarai pedig összességében 15-5-ös ceglédi futást eredményeztek. Biber vágott be egy triplát az etap végén, 28-19-cel vonultak kisszünetre a csapatok.

A második játékrész első percei komoly tűzijátékot hoztak, a lendületben maradó Csaba trojkáira Katona válaszolt a másik oldalon. Minden felzárkózási kísérletre volt válasza a MAFC-nak, a negyed második felére pedig némileg elvesztette korábbi ritmusát a ceglédi támadójáték. 47-40 után egy 12-6-os etappal zárta a negyedet az újbudai alakulat, átvéve a játék irányítását, tíz pont fölötti előnnyel zárva a pontgazdag félidőt (59-46).

Csaba a fordulás után rögtön bepörkölt egy triplát, ötből négynél járt ekkor távolról a vendégek kapitánya. Csorvási „tolta be” Pápait, tízen belülre jött a CKE, Velkey hármasa pedig korai időkérésre késztette Lakits Andrást (59-54). Horváth Mátét ez nem zökkentette ki, saroktriplájával kettő pontra jött fel a 11-0-lal kezdő vendégcsapat – Pápai közelije vetett véget a nagy sorozatnak. Velkey újabb trojkájával már a Sértő-legénység tartott előrébb, sokkolva a hazai publikumot – négy perc sem kellett, hogy eltüntesse kétszámjegyű félidei hátrányát a CKE (61-62). Csaba hát mögötti passzából Velkey – ki más – szórt újabb kintit, megint csak Pápai „rondított bele” a vendégek sorozatába. Archibald talált be kintről, a ceglédiek pedig kosarak helyett a – néha véleményes – személyi hibákat gyűjtögették ebben a szakaszban, három perc volt még hátra a negyedből (67-65). Katona hármasával 9-0-t futott a MAFC, a túloldalon Csaba is hasonló módon volt eredményes, majd Katona szórt még egyet, 11/24-re tornázva fel a hazai triplamutatót. Herendic ziccerével zárult a játékrész, amelyet tíz ponttal behúzott a CKE, az utolsó felvonásra hagyva a döntést (75-72).

Katona és Buzás révén a hazaiak kezdték jobban a negyedik negyedet, ismét elléptek nyolc ponttal – négy és fél perc alatt egy büntetőt értékesített mindössze a CKE. Archibald és Polgárdy is hosszú percekig ült a padon a hazaiaknál, két kezdő hátvédje nélkül is növelni tudta vezetését a Lakits-legénység (85-74). Buzás trojkájával 13-3-ra hízott a piros-feketék sorozata, Sértő Ádám időkéréssel próbálta rendezni a sorokat. A harmadik negyedben ülő triplák most rendre kimaradtak, Csaba közelebből talált be, de Bordács is megtette ugyanezt (90-77). Hét perc játék után 6 pontnál tartottak a vendégek, vészesen fogyott az idő – a legrosszabbkor hűltek ki a kezek (94-78). Kertész szórt még egy kintit, de komolyabb rohamra már nem maradt idő – bár nagyot ment a harmadik játékrészben a ceglédi alakulat, a záró etapra elfogyott az erő és a lábak, így a – még így is klubtörténeti sikernek számító – bronzéremért indulhat csatába Sértő Ádám alakulata a PVSK – Fót párharc vesztese ellen.

 

Újbuda MAFC – Ceglédi KE 96-83 (26-19, 33-27, 16-26, 21-11)
NB I/B Piros csoport, elődöntő, 3. mérkőzés
V: Frányó Péter, Varga-Záray Katalin, Szilágyi Bálint

 

Újbuda MAFC: Polgárdy 12/3, Archibald 14/9, Pintér 7/6, Bordács 3, Pápai 12. Csere: Katona 14/12, Komma 4, Biber 4/3, Buzás 15/6, Kovács 11/3,  Edző: Lakits András

Ceglédi KE: Herendic 11, Dragasevic 5, Kertész 10/6, Csaba 25/15, Csorvási 10. Csere: Velkey 15/9, Horváth M. 5/3, Zsók 2, Horváth Á. -, Fodor -.  Edző: Sértő Ádám

Tags: ,