2700 Cegléd Rákóczi út 33.
+36/70 386 00 38
info@cegledike.hu

21 pontos győzelem a JKSE ellen a hazai alapszakasz-zárón

A Jászeberényi KSE ellen zárta hazai alapszakasz-mérkőzéseit a Ceglédi KE, a két gárda első, decemberi összecsapásán 104-98-as jászsági siker született. Azóta a ceglédiek 6-6-os mérleget tudtak felmutatni, a jászságiak viszont három siker mellett kilencszer kaptak ki, így az esélyek némileg a hazaiak mellett szóltak.
Két fordulóval a reguláris szakasz vége előtt még többféle forgatókönyv létezett, miként juthat rájátszásba a 10-14-es mérleggel álló CKE – egy győzelem azonban kétségtelenül sokat javíthatott Sértő Ádám alakulatának esélyein. Akkor nem lépett pályára Puskás Artúr együttesében Santiago Jordan, a mostani derbin viszont csapata rendelkezésére állt az amerikai hátvéd, sőt az első félidőben főként az ő remeklésével sokáig vezetett is a JKSE. Pontszegény első játékrészt követően a második etapban fentebb tudott kapcsolni a ceglédi alakulat, főként a negyed hajráját kapták el jól Csaba Györgyék. 26-18-ra, sőt 29-20-ra is vezetett a főként Santiago tripláira alapozó Jászberény, de Csaba és Csorvási révén nagy hajrába kezdett a házigazda, és Velkey triplájával 13-0-s futással zárta le a félidőt (33-29).
A harmadik tíz percet aztán ismét kissé „álmoskásan” kezdték a kék-sárgák, megint kellett pár perc, hogy felpörögjenek – 38-36-ra újfent a JKSE vezetett, de Csaba és Velkey gyorsan berámolt 8 pontot, és a védekezést váltó CKE onnantól kézben tartotta a derbit. Csorvási dominált a lepattanók terén, Horváth Máté büntetőkkel és trojkákkal fokozatosan növelte pontjai számát, de teljesen nyugodt még nem lehetett ekkor a CKE, Mester hárompontosával 55-50-re zárkózott az utolsó negyed előtt a vendégcsapat. Ez a felvonás azonban már teljes egészében a hazaiakról szólt, a sok dobást hibázó, kissé talán fáradó Puskás-legénység soraiból Meleg végül a kiállítás sorsára jutott. 58-55 után egy 9-2-vel lépéselőnybe került a ceglédi együttes, és onnan már nem is engedte magához közelebb riválisát – végül 21 pontos sikerrel zárta hazai alapszakasz-mérkőzései sorát.
Ceglédi KE – Jászberényi KSE 84-63 (12-18, 21-11, 19-21, 32-13)
Ceglédi KE: Herendic 1, Velkey 12/9, Kertész 3/3, Csaba 27/9, Csorvási 15. Csere: Horváth M. 20/9, Dragasevic 4, Berkics 2. Edző: Sértő Ádám
JKSE: Dunai 12/3, Santiago 17/9, Boka-Magó -, Meleg 15/9, Rátvay 6. Csere: Mester 8/6, Oroszi 2, Dékány 3/3. Edző: Puskás Artúr

Így egy fordulóval a vége előtt 11-14-es mutatóval nyolcadik, éppen rájátszást érő helyen tanyázik a CKE, amely Salgótarjánba látogat vasárnap. Hatodik helyen a TF-BP, hetediken a HÜBNER Nyíregyháza BS áll, a ceglédiekkel azonos mutatóval, a MEAFC-Peka Bau pedig 10-15-ös mutatóval bír jelenleg. Ha a CKE győz vasárnap, akkor biztosan ott lesz a legjobb nyolcban, de létezik néhány egyéb forgatókönyv is.
A TF és a Nyíregyháza egymással játszanak a záró játéknapon, a tét a fővárosiaknak nagyobb, a nyírségiek ugyanis már biztos playoff-résztvevők. Ha itt a TF kikap, a CKE megveri a Salgótarjánt, a MEAFC pedig győz Fóton, akkor a budapestiek nem jutnak rájátszásba. Ha csak az első két feltétel teljesül, de a MEAFC nem győzi le a Fótot, akkor a TF is ott van a playoff-ban, és a borsodiak csusszannak ki. A CKE szempontjából a legrosszabb forgatókönyv az, ha a csapat kikap Salgótarjánban, a TF kikap a Nyíregyházától, a Miskolc pedig nyer, ebben az esetben ugyanis hárman állnának 11 győzelemmel, és a minitabellás összevetésből a ceglédiek jönnének ki utolsóként – a TF 3-1-et, a MEAFC 2-2-t, a CKE pedig 1-3-at „vinne” ebbe a tabellába egymás elleni eredményeik alapján. Ha a TF megveri a Nyíregyházát, a Miskolc nyer, a CKE pedig kikap, akkor is összejön egy hármas minitabella a 11 győzelmes együttesekből (CKE, Nyíregyháza, Miskolc), de ez a ceglédieknek kedvezne. A képlet tehát annyiban egyszerű, hogy CKE-siker esetén biztosan bejut a PO-ba a Sértő-legénység, saját kezében van tehát az együttes sorsa.